Witamina C

Witamina C (kwas L-askorbinowy) to witamina rozpuszczalna w wodzie, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ona udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. W szczególności uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz syntezie hemoglobiny, erytrocytów oraz hormonów. Ponadto odgrywa istotną rolę w procesie powstawania tkanki łącznej. Witamina C wpływa korzystnie na gojenie się ran i złamań. Chroni także organizm przed wolnymi rodnikami i zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku chorób i procesów starzenia. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie glukozy we krwi. Obniża poziom złego cholesterolu podwyższając poziom dobrego, a ponadto hamuje jego odkładanie się w ścianach naczyń krwionośnych. Witamina ta obniża ryzyko zachorowań na choroby serca i miażdżycę oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Kwas L-askorbinowy zwiększa przyswajanie żelaza, zapobiegając niedokrwistości oraz łagodzi reakcje alergiczne. Wspomaga układ odpornościowy.

Wyświetlanie 1–9 z 10 wyników