measure, centimeters, meter

Odchudzanie a witamina C

Mając na myśli liczne w końcu właściwości witaminy C, zazwyczaj do głowy przychodzą nam jej zdolności zapobiegania infekcjom. Niektórzy dodadzą też zdolność do hamowania procesów starzenia. Warto jednak zaznaczyć, że to nie wszystko. Jedną z ciekawszych i często nieznanych zdolności kwasu askorbinowego jest walka z nadmiarem kilogramów.

Witamina C to jedna z tych witamin, które nie jesteśmy sobie wytworzyć w organizmie. Nie da się jej jakoś magazynować i syntetyzować. Zatem jedynym rozwiązaniem jest tu regularne dostarczanie tej substancji w diecie i poprzez suplementację. Ma ona naprawdę szerokie wykorzystanie. Oprócz wspomnianej już walki z infekcjami jest to też ważny składnik kosmetyków. Do tego za sprawą tego, że jest to silny antyoksydant, to spowalnia ona procesy starzenia. Na tym nie koniec, gdyż wśród wielu interesujących zalet tej witaminy jest też fakt, że wspiera odchudzanie. Dzięki niej niezwykle efektywnie możemy pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha, ud czy pośladków. Dlatego też warto przyjrzeć się temu bliżej przyjrzeć, bo nie każdy miał tego wcześniej świadomość.

Oddziaływanie witaminy C na procesy związane z nadmierną tuszą

Jak to zostało już podkreślone witamina C, jest istotnym składnikiem biorącym czynny udział kształtowaniu sylwetki. Coraz śmielej nazywa się ją wrogiem tłuszczu. Już ten fakt ma ogromne znaczenie, a to dopiero początek, gdyż uczestniczy ona w przemianie tyrozyny. Jest to hormon, który odgrywa jedną z ról przy spalaniu tłuszczu. W zasadzie witamina ta czynnie uczestniczy w każdym etapie spalania tkanki tłuszczowej. Do tego jest to doskonała blokada jego dalszej produkcji. Warto również pamięć, że dzięki witaminie C w niemałym stopniu aktywuje się żelazo. Warto tutaj podkreślić, że jest to składnik, który ma za zadanie transportować tlen w komórkach. Jest to też ważny element usprawniający procesy odchudzania. Kolejnym ważnym zadaniem tej substancji odżywczej jest to, że ma korzystny wpływ na pracę wątroby. Dokładniej chodzi tu o to, że organ ten bierze udział w procesie spalania tłuszczu. Dzięki kwasowi askorbinowemu powstaje L-karnityna, która jest kolejną ważną substancją odgrywającą szczególną rolę w gubieniu brzuszka. Wspomniany aminokwas to substancja, która bierze czynny udział w transporcie tłuszczu do mitochondriów. Tam właśnie jest on spalany. Zresztą L-karnityna jest częstym elementem wielu suplementów do spalania tkanki tłuszczowej, a więc warto wzmocnić ten efekt odpowiednią dawką witaminy C. Idąc dalej witamina C, jest istotny elementem pozytywnie oddziałującym na poprawne funkcjonowanie układu moczowego i trawiennego. To jest raczej dość oczywisty symptom tego, że ma to lepszy wpływ, chociażby na pełniejsze wykorzystanie stosowanych diet odchudzających. Nikomu nie trzeba raczej tłumaczyć, że w walce z nadwagą aktywność fizyczna jest co najmniej wskazana. Jedna mało, kto wie, że dzięki dużej ilości witaminy C w naszym organizmie nasz trening może być o 30 proc. efektywniejszy. Dokładnie chodzi możliwości spalenia tkanki tłuszczowej dzięki niemu.

Skąd pozyskać witaminę C do naszej diety?

Możliwości jest w tej materii wiele. Jednak najrozsądniej będzie, kiedy to witamina ta będzie pochodziła z pokarmów. Zdecydowanie największymi jej źródłami są warzywa i owoce. Chodzi tu nie tylko o znane z dużej zawartości tej witaminy cytrusy, ale zdecydowanie więcej jej znajdziemy w owocach dzikiej róży. W tym kontekście z czystym sumieniem można również polecić natkę pietruszki. Oprócz tego będąc na diecie odchudzającej, powinniśmy zajadać się pomidorami, kiszonkami, brokułami czy jarmużem. Z kolei, jeśli chodzi owoce, to godne polecenia są pomarańcze, kiwi, awokado, i czarna porzeczka. Pamiętajmy, aby do minimum ograniczyć obróbkę tych warzyw i owoców, bo ucierpi na tym ilość wchłanianej witaminy C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy + trzynaście =