pomegranate, fruit, health

Co to jest kwas askorbinowy?

Ludzkie ciało nie potrafi samodzielnie wytwarzać koniecznej nam do życia witaminy C. Zatem trzeba ją pobierać z pożywienia lub w formie suplementacji. Jest to ważne, gdyż substancja ta pozwala ochronę przed wieloma schorzeniami. Czym zatem jest kwas askorbinowy i jak działa? To najistotniejsze elementy niniejszego tekstu.

Witamina C to substancja, którą wyizolował w 1928 roku Albert Szent-Görgyiegyi. Precyzyjniej rzecz ujmując pochodziła ona z papryczki węgierskiej, swoją nazwę zawdzięcza ona szkorbutowi, czyli chorobie będącej objawem niedoborów dobory tej witaminy. Najczęściej na tę chorobę skarżyli się marynarze i mieszkańcy północnych części Europy. Wynika to z tego, że to oni mieli największe niedobory owoców i warzyw w diecie. Jak wiemy, to tam znajduje się najwięcej tej witaminy.
Substancja ta nie jest zbyt trwała i bardzo łatwo ulega rozkładowi. Może na to mieć wpływ temperatura, światło czy powietrze. Do tego duże straty następują też podczas krojenia czy innych czynności kucharskich. W zasadzie tylko podczas mrożenie i kiszenia nie odnotowuje się spadków ilościowych witaminy C w przechowywanych produktach.

Na temat kwasu askorbinowego jest sporo mitów, a jednym z nich jest to, że leczy przeziębienia. Nawet duże ilości witaminy C nie mają jakiegoś wpływu na długość choroby. Prawdą jest natomiast to, że profilaktyczna suplementacja sprzyja zminimalizowaniu ryzyka zachorowaniu. Wśród zalet stosowania tej witaminy, musimy wymienić jej zbawienny wpływ na układ krwionośny. Pozwala bowiem uszczelnić i wzmocnić układ krwionośny. W ten sposób można zminimalizować krwawienia, sińce czy krwotoki. Jest to też substancja niedopuszczająca do utleniania się cholesterolu LDL. Warto też stosować witaminę C przy leczeniu nadciśnienia. Ma ona bowiem wpływ na jego regulację. Jest to również doskonały sposób na poprawę przyswajalności żelaza i walkę z anemią. Stosując suplementację kwasem askorbinowym, prawie o połowę maleje zachorowalność na udar mózgu. Mówi się dużo też na temat tego, że jest to pomoc w walce z rakiem, a najbardziej śmiałe tezy sugerują, że go wręcz leczy! Jest to antyoksydant, a więc zwalcza wolne rodniki, lecz aktualnie udowodniono tylko złagodzenie toksyczne skutków stosowania chemio- i radioterapii. Nie potwierdzono zatem, że podawanie tej witaminy dożylnie jest panaceum na nowotwory.

Witamina C dla urody

Warto podkreślić, że witamina ta ma dużą rolę nie tylko w kontekście poprawy naszego zdrowia. Jest to też istotny składnik w wielu działaniach pozwalających wpłynąć na urodę. Nie powinno zatem dziwić, że w licznych kosmetykach witamina ta się znajduje. W końcu dzięki niej da się zatrzymać szereg procesów starzenia. Ten silny antyoksydant ma też nieocenioną rolę w kwestii zabezpieczenia skóry przed promieniami UV. Tym samym w znacznym stopniu można zredukować ryzyko oparzeń słonecznych. Co więcej, witamina ta z uwagi na dużą rolę w produkcji kolagenu, oddziałuje również na atrakcyjny i młody wygląd skóry. Tym samym trudno być zaskoczonym faktem, że substancja ta jest często istotnym elementem składu kremów przeciwzmarszczkowych, ujednolicających koloryt skóry i tych do poszarzałej cery. Można również spotkać się z tym, że witamina C jest dodawana do wielu peelingów chemicznych, które to mają za zadanie ujędrniać skórę lub likwidować rozstępy.

Kiedy należy uważać z kwasem askorbinowym?

Szereg badań jasno i dobitnie sugeruje, że jest to bezpieczna substancja. Jednak i dla niej są pewne przeciwwskazania. Ograniczyć ją powinny kobiety w ciąży i dzieci. Dla nich przedawkowanie może być niebezpieczne. Większość ludzi naturalnie pozbywa się nadwyżek wraz z moczem. Pamiętajmy też, aby uważać na szkliwo, które może się uszkodzić np. podczas spożywania tego kwasu w płynnej formie. Zaleca się również rozsądek z dawkowaniem przy kamicy nerkowej.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 5 =